Tuesday, 31 December 2013

Happy New Year 2014!

Assalammualaikum dan hai!

     Happy New Year! May the odds be ever in your favour! Even in death may you be triumphant! (lol)
apa2 hal hapy new year!

Sincerely,
Me.

Monday, 30 December 2013

Apabila buku yang awesome dijadikan movie...

Assalammualaikum dan hai!

     Apabila buku yang menarik, ohsem dan hebat dijadikan movie, mesti suma peminat akan melompat kegembiraan, kan? Tapi yg indah2 tu sementara je, sebaik movie disiarkan, hancur lumat hati peminat.

     Itulah satu sebab kenapa kadang-kala saya benci/annoyed/hate pada book-adaptation movie. Memanglah dia kata, book-adaptation, bererti dia takkan ikut 100% jalan cite buku, cuma, cam, seriously? Tu ke movie dia?

     Itulah terjadi. Sekiranya mereka mengikut  jalan cerita buku sepanjang membuat movie, movie itu akan jadi makin feymes dan makin byk duit, sebab peminatnya akan menonton lagi dan lagi. Tak caya? Tgk Catching Fire.

     Untungnya Catching Fire, ada movie yg BETUL-BETUL ikut buku. Sampai ke Cirque Du Freak dan Percy Jackson? Hmm...

     Jadi, pesanan saya pada krew movie, kalo nak wat movie adaptasi buku, pastikan ko ikut btol2 buku tu, sebab buku tu dh cukup perf. Jgn hancurkan cam Cirque Du Freak dan Percy Jackson. Pretty please?

    Tgklah Hunger Games dan Mortal Instrument sebagai contoh. Feymes terus!

Sekian, terima kasih.

Petition untuk Percy Jackson remade!
TOLONG TEKAN SINI INI BUKAN PRANK PRETTY PLEASE

   

Saturday, 28 December 2013

The Saga of Darren Shan/Cirque Du Freak

     Assalammualaikum dan Hai!

     Wah dah lamanya tak update blog. Tapi usah bimbang, ana dh kembali! :p

     Kali ni ana nak cite psl The Saga of Darren Shan aka Cirque Du Freak. Sape2 dah baca thumbs up sket~ hehe.

     Cirque Du Freak merupakan cite ttg Darren Shan, budak laki normal yg sgt meminati labah-labah. Dia berkawan dgn Steve "Leopard" Leonard, budak laki yg gilakan monster hahaha.


     Selepas melihat persembahan Cirque Du Freak, Darren tertarik dgn seekor labah-labah unik bernama Madam Octa, lalu mencurinya dari Larten Crepsley - vampire. Malangnya labah2 tersebut telah menggigit Steve. Demi kawannya, Darren terima offer Larten untuk ditukar menjadi Half-Vampire, meninggalkan segala-gala yg dia sayangi.

     Penggembaraan Darren dh bermula...

     Sedihlah gak cite ni sebab Darren kena tinggalkan segala-galanya, tak leh kawan ngan manusia (sebab vampire lebih kuat so dia akan mencederakan manusia). Tapi Vampire dlm siri ni bukan jenis yg teruk sebab mereka cuma ambil sket darah manusia.

     Saya sgt meminati cerita ni sebab plot twist yg unexpected, awesome dan byk lagilah! So sesapa jumpa siri ni cepat2 lah kebas satu key!

 Harkat Muld dan lawak dia...
 Steve dan Darren
Buku yg ada di kedai. Rembat satu tau~ Oh yg ni novel~ Dia pun ada adaptasi komik~

P/S: bacaan Cirque Du Freak ialah Sirk doo Freak

Ok, bye! Next time ana upload lagi! xoxo