Saturday, 8 February 2014

Merentas Desa 2014

Assalammualaikum dan hai!
     Hari ni ada Pertandingan Merentas Desa keempat di SMKTD! Seronok sungguh sebab dah semangat gila nak lari.

     So, larian tu lebih kurang 4km untuk pompuan and 6 km untuk laki. Best ah sebab dapat tambah stamina (bukan sebab nak turun berat badan haha). Time tu dah semangat gila sampai bila cikgu kata, "bersedia semua?" aku pun cam, "Oh, I was born ready! (quote anna from frozen)" haha semangat gila.

     Mula-mula lari takde ah penat sgt. Kali ni lari tak penat langsung. Agaknya sebab amalkan cara yang betul. Yang bestnya ofkos tegur kawan and lari xD agak happy gak sebab dapat kalahkan "mixed feeling" aku. Well, aku kan awesome. (Nak pergi ke tandas cikgu, nak muntah -quote classmates boboiboy)

     Tapi yang best tahun ni ofkos lah sebab dapat nombor! Maksudnya saya takdelah ketinggalan sangat! Walau dapat no. 44, tapi happynya mengalahkan org dpt no.1. Maklumlah selama ni merentas desa (2 kali) tak dapat nombor, just lari sampai penamat and cikgu suh masuk skolah balik. Best gilaaa hahhaha

     Walaupun yg tak bestnya... Kasturi tak menang! Gelaran Juara telah dirampas oleh Lekir! Oookayyy this is so not okay. Tahun lepas Lekir last, tahun ni kitorang lak (ps, kitorang cam tukar gelaran except that kasturi dapat no. 4 instead of no.5). Tak adilll.

    Tapi takpe, ada hikmahnya. Mungkin aku dapat nombor ni pretty much sebagai pengubat duka gara-gara Kasturi kalah. But for Jingga Kasturi, DO THE BEST!

Okay bye! Lol bukan gif aku ok

Monday, 3 February 2014

Review of Hero Mahu Saiz M

Assalammualaikum dan hai!
     Pernah baca siri Hero Sri Bangsar by Azanil Fitri dan Ain Maisarah? Apa, tidak pernah? Ohhhh jangan menyesal. Buku paling best tau!

     Hero Sri Bangsar ni, kategori dia dalam lingkungan superhero, Sci-fi (science-fiction), dan aksi. So cerita memang menarik dan menawan. Character dia juga menarik serta semakin membesar seperti manusia betul. Takde kaedah Mary Sue atau Marty Stu.

     Novel kali ni, novel ke-8, tersangatlah menarik dan berbeza. Ada plot twist dan character development. Persahabatan antara Najmina dan Alfi semakin rapat dan mereka sangat comel~ nak je kahwinkan terus hehe. Syikin pula, dari gemuk jadi kurus dan Najmina pula dari langsing ke gemuk. Aduh bertukar pula.

     So, kali ni, cerita lebih menumpu pada masalah berat badan antara Najmina dan Daniel. Najmina bertambah berat badan sebab kuat makan, Daniel pula, sebab nak masuk pertandingan Kanak-Kanak Tembam Sri Bangsar untuk ibu dia, so ibu dia akan happy.
   
     Tapi lepas jumpa Syikin dan Dak Gedik... Najmina pun mahu menurunkan berat badan sebab tercabar dan dia juga mula rasa rendah diri bila dia kalah pada Dak Gedik.

     Favorite scene? Bila Alfi pertahankan Najmina depan Syikin. Sungguh... sungguh terharu sampai menangis saya dibuatnya.

     Cerita tamat dengan Najmina koma dan identiti Dak Gedik ditunjukkan. Mahu tahu siapa? Dapatkan buku Hero Mahu Saiz M sekarang! Emosional saya apabila membaca novel tersebut.

Okay, bye!
   
   

Sunday, 2 February 2014

Romione shippers' feeling

Assalammualaikum dan hai!

JK Rowling reaction to Romione's ship

Link apa tu? Lain macam je? Nape ada mention JK Rowling, penulis Harry Potter yg awesome tu?

Well, I'm dealing with this freaking post! JK Rowling kata, dia menyesal gabungkan Romione (Ron and Hermione). Sepatutnya gabungkan Harmione (Harry and Hermione) Okeyy time to deal with the feelss!

Bagi yg tak paham maksud Ship/shipping/shippers, rujuk website ni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shipping_(fandom)

Okay, bye!

Probe kembali!!! Yay~

Assalammualaikum dan hai!
     Siapa sudah menonton episod terbaru Boboiboy tadi? Satu ayat untuk conclusion dia. THAT IS FREAKING AWESOME AND SAD! Haha~

     Okey, berbalik kepada topik asal. Mula-mula bila tonton, saya hanya fikir, 'mesti tak jadi sebab promo tak tunjuk Probe...' dan tekaan saya tepat. Nak menangis saya. Painful. Dah lah sedih pasal Hero Mahu Saiz M, sekarang sedih psl Probe lak. Nak meraung saya jadinya.

My reaction bila tgk scene tu.


     Pastu bila Koko Jumbo serang bandar dan it was like, "well I'm back". Okay, memang bengang gila ngan Koko Jumbo sebab blasah Boboiboy. Tapi dia cuma nak revenge je, kan? Ok then.


     And then dalam saat genting... Probe return! Dia selamatkan Adudu and Boboiboy and Gopal and Cooleo(I've got a feeling that Komputer dan Kambing tu yg baiki Probe time Adudu and the gang blasah Koko Jumbo)!

Dude, I'm back

      Probe bertambah kuat lepas dibaiki! COOLEO! haha tapi yg tak best dia hilang ingatan. Okayyy this is making me even worse. Nasib baik Adudu baling cawan kat Probe, kalo tak habislah superhero kita tu. And bila diorang reunion, my heart break to pieces (terharu katako)! I love you Probe! Forever and ever!

     Okay, alternate ending: mungkin episod habis ngan Probe tembak Boboiboy dan Gopal dan bersambung... tapi ofkos, those never happen! I dont care.

     Okeyyy this is my review towards BoBoiBoy musim3 episod 5. Rajin2 pi tonton, key? Kalo tak nak kena penumbuk Yaya dan penendang Ying xD

P/S: Mari tunggu berbulan-bulan lama untuk episod baru sampai. WHAT AM I GOING TO DO WITH MY LIFE GOD

I love you, Boboiboy and the gang! *fangirl scream

Saturday, 1 February 2014

Biodata BoBoiBoy! dan kawan2

Assalammualaikum dan hai!
     Dalam post yang lalu saya ada menyatakan bahawa saya ingin melakukan biodata BoBoiBoy dan kawan-kawannya, bukan? Okay, saya ingin mencuba dan tak pastilah betul ke tak. Mungkin salah mungkin betul mungkin minta pelempang. Saya cuma buat berdasarkan pemerhatian serta pencarian maklumat saya. Ewah, ni nak buat folio PBS ke apa? :P

     Baiklah, kembali ke topik asal. Maaf sekiranya ada yang salah. Sekiranya salah, tegurlah di bahagian komen, ya?

     So, Saya akan buat untuk 5 karakter je iaitu Boboiboy, Yaya, Gopal, Ying dan Fang. Next time I'll do the others if I want to. Lets do this. Bismillahhirrahmannirahim...

BoBoiBoy
Nama: BoBoiBoy
Umur: 11 tahun
Tarikh lahir: 13 Mac
Keluarga: Tok Aba, ibu bapa, Ochobot
Kawan: Gopal, Yaya, Ying, Fang, kawan sekelas
Frenemy: Adudu and the gang, Fang
Musuh: Ejojo
Kekuatan: Mengawal elemen petir, angin, tanah serta berpecah menjadi tiga
Kelemahan: Pelupa (ketika berpecah) dan takut pada bunyi belon meletup
Benda ditakuti: Biskut Yaya, bunyi belon pecah
Hobi: Main bola sepak
Personaliti: Matang dan sedikit childish, pandai merancang strategi perlawanan, kuat, berani, selamba, baik, suka menolong Tok Aba



Yaya
Nama: Yaya
Umur: 11 tahun
Keluarga: Ibu bapa dan adik lelaki
Kawan: BoBoiBoy, Ying, Gopal, Fang, kawan sekelas
Frenemy: Adudu and the gang
Musuh: Ejojo
Kekuatan: Memanipulasi graviti
Kelemahan: Tidak mahir dalam membuat biskut
Hobi: Membuat biskut
Personaliti: Peramah, baik hati, comel, kuat, mudah marah terutama tentang biskut, suka masak (kot), berdisiplin, rajin.




Gopal
Nama: Gopal
Umur: 12 tahun
Keluarga: Appa dan amma
Kawan: BoBoiBoy, Yaya, Ying, Fang, kawan sekelas
Frenemy: Adudu and the gang
Musuh: Ejojo
Kekuatan: Memanipulasi molekule
Kelemahan: Penakut
Benda ditakuti: hampir kesemuanya lol
Hobi: makan
Personaliti: Penakut, bercakap tak fikir dahulu, tak pandai Math, suka minta Tok Aba belanja, suka berhutang lol, setiakawan, tak mudah lupa kawan





Ying

Nama: Ying
Umur: 10 tahun
Keluarga: Nenek
Rakan: Yaya, Boboiboy, Gopal, Fang, kawan sekelas
Frenemy: Adudu and the gang
Musuh: Ejojo
Kekuatan: Memanipulasi masa
Kelemahan: Tidak mengetahui potensi kuasa
Benda ditakuti: Badut
Hobi: Bermain permainan video
Personaliti: Pemalu, berani (selepas bersin), bijak pandai, setiakawan, cakap laju, gamer, rajin belajar, sarkastik (sedikit), comel, stamina yang tinggi





Fang
Nama: Fang
Umur: 11 tahun
Tarikh lahir: 13 April
Keluarga: ibu bapa
Kawan: Boboiboy, Gopal, Yaya, Ying, Kawan sekelas
Frenemy: Adudu and the gang, BoBoiBoy
Musuh: Ejojo
Kekuatan: Kuasa Bayang
Kelemahan: Tempat Gelap
Hobi: Belajar
Personaliti: Gila popular, pembersih, rajin belajar, kuat berlatih, suka bersaing dengan Boboiboy, kurang sabar, pandai, mudah bekerjasama, prankster (kadang-kala)




*Frenemy maksudnya Friend and Enemy/rival

Itu sahaja kot, hehe.

Okay, bye!